TEXEL VAKANTIEHUIZEN

Algemene Info

Texel is een van de bekendste waddeneilanden. Het eiland heeft ruimschoots 13 duizend inwoners. Op Texel zijn  er zeven dorpen: Den Burg, Oosterend, De Cocksdorp, De Waal, Den Hoorn, De Koog en Oudeschild.

Veerdienst

Texel behoort bij de provincie Noord-Holland en is zeer goed te bereiken vanuit Den Helder. De dienst Texel – Den Helder wordt gevaren door de TESO-veerdienstmaatschappij. Het hele jaar vaart de veerdienst elk uur. De overtocht duurt slechts 20 minuten.
 Deze zeer korte overtocht maakt texel zeer toegankelijk voor mensen van het vasteland.

Natuur

 Er is ongeveer 25 kilometer Noordzeestrand, 3500 hectare duinen, waarvan in de duinen in Den Hoorn het breedst zijn en 500 hectare bosgebied dat het Dennenbos heet. Vroeger bevonden zich in dit gebied heeel veel dennenbomen, maar deze worden vandaag de dag vervangen door loofbomen. Texel heeft maar liefst 135 kilometer aan fietspaden en een wegennet van 270 km. Het eiland is onder meer bekend als vogel- en schapeneiland.
Als je op het eiland aankomt zie je meteen al grote weides met schapen. Er zijn ook schapenboerderijen waar je veel te weten kunt komen over schapen en allerlei  heerlijke schapenproducten kunt kopen. De schaap is naast de landbouw, veeteelt, toerisme, visserij en bloembollenteelt ook een groot bestaansmiddel van Texel. Denk eens aan de overheelijke schapenkaas enmelk en de dekbedden en wol die wordt geproduceerd. Het beroemde schaap van Texel, heet de Texelaar. Dat is het schaap op Texel.

Den Burg

Den Burg is met ongeveer 6000 inwoners, het grootste dorp, met een oud en gezellig centrum en ook winkelcentrum voor het hele eiland. Het dorp is rond 1300 ontstaan, binnen een ringvormige wal met gracht, waardoor ook nu nog straten in ringen rond het centrum liggen. Door de centrale ligging van Den Burg zijn hier veel scholen gevestigd. Den Burg is dan ook niet echt een toeristisch dorp. Daarom zijn hier ook maar beperktere mogelijkheden voor toeristische slaapplaatsen. In Den Burg zijn geen grote bungalowparken of kampeerterreinen. Elke maandagmorgen is er een gezellige markt in Den Burg. Vroeger was dit voornamelijk een lammetjesmarkt. Boeren van het hele eiland kwam met wagens vol lammeren naar Den Burg om hun vee te verkopen. Vandaagdedag is het gewoon een warenmarkt.

Oosterend

Oosterend is het op een na grootste dorp van Texel. Het dorp heeft circa 1030 inwoners. Oosterend heeft een beschermd dorpsgezicht. De kerk van Oosterend is de alleroudste kerk van Texel. Het blijkt dat het oudste deel van de kerk al in de 12e eeuw gebouwd is. Oosterend is van oorsprong een agrarisch dorp, nu is het de woonplaats van de meeste Texelse Noordzeevissers.

Oudeschild

Oudeschild is de Texelse havenplaats. Het dorp heeft bijna 1050 inwoners. Alle straten in Oudeschild zijn vernoemd naar voormalige zeehelden en zeerovers, die vanaf Oudeschild vertrokken voor een reis naar het verre oosten. De ‘’Zeemanskerk’’ gebouwd tussen 1647 en 1648 werd vooral bezocht door zeemanslieden die op de rede van Texel lagen. De rede van Texel is het watergebied bij de haven. Het drinkwater voor de reders werd uit waterputten gehaald. Deze waterputten werden ‘’WEZENPUTTEN’’ genoemd, omdat ze eigendom waren van het weeshuis in Den Burg. In Oudeschild bevindt zich de jachthaven met 20 aparte ligplaatsen en het Maritiem en Juttersmuseum. Dit is een museum waar spullen worden tentoongesteld die gevonden zijn op het strand en in de zee. Oudeschild had een combinatie van een elektriciteitscentrale en een ontziltingsfabriek voor drinkwater. Vanaf 1988 krijgt Texel het drinkwater van het vasteland via een pijpleiding. Vanaf 1995 krijgt Texel ook de elektriciteit van het vaste land.

De Waal

De Waal is het kleinste dorp van Texel met ongeveer 250 inwoners. De belangrijkste attractie van de Waal is het Agrarisch- en wagenmuseum. De Waal was van oorsprong een boerengemeenschap. Het is al een oud dorpje. Aan de kerk valt dit niet meer te zien. Deze is namelijk herbouwd na 1945, omdat de oude kerk is verwoest tijdens de “Russenoorlog”. De Waal is omringd door grote en kleine vogelreservaten.

De Cocksdorp

De Cocksdorp is het jongste dorp van Texel. Het heeft circa 400 inwoners. Het dorp is ontstaan rond 1835. Eerst heette het dorp Nieuwdorp, maar na een aantal maanden werd het naar de Belg N.J. de Cock vernoemd, een van de bedijkers van de Eierlandse polder. Bij De Cocksdorp vaart in de zomer een boot naar Vlieland. Het eiland naast Texel. Dit dorp groeit steeds meer uit tot een toeristische plaats. Bij de Cocksdorp bevindt zich de fraaie vuurtoren. Deze is gebouwd in 1863. In 1864 is hij in gebruik genomen met Petroleumlicht. De vuurtoren is vernieuwd in de periode april/mei 1945. In 1947 is hij weer in gebruik genomen. De hoogte van de vuurtoren is 34 meter 70. De vuurtoren is helaas niet meer te bezichtigen. 

De Koog

De Koog heeft ongeveer 825 inwoners. Het dorp is vrijwel direct aan zee gelegen; er liggen 2 duinrijen tussen het dorp en de zee. In het dorp en de omgeving bevinden zich ongeveer 20.000 toeristische slaapplaatsen. Tot ongeveer 1930 was De Koog een zeer klein dorp. Het is ontstaan in de 14e eeuw en ontwikkelde zich toen als vissersdorp. Rond 1900, toen het dorp nog maar 11 huizen en een kerk telde begon de toename van het toerisme. In 1908 werd het eerste badhotel geopend. In 1945 versnelde de toename van het toerisme en werd De Koog DE badplaats van het eiland.

Den Hoorn

Den Hoorn telt ongeveer 450 inwoners. Het is het zuidelijkste dorp van Texel en is ontstaan na 1398. Het beroemde witte kerkje is in 1425 gebouwd en kreeg 25 jaar later een toren. Het opmerkelijke van dit kerkje is dat het buiten het huidige dorp ligt. Vroeger lag het midden in het dorp. Door de afname van de zeevaart kwamen veel huizen leeg te staan en werden later afgebroken. Vroeger was Den Hoorn veel groter. Nu heeft het dorp naast het groeiende toerisme nog een andere bron van inkomsten, namelijk de bloembollenteelt.

Buurtschappen

Texel heeft ook enkele buurtschappen. Eierland is verdeeld in Noord en Zuid Eierland. In Zuid-Eierland vindt je bij het atelier/galerie de ‘’Scholerie’’ een moai beeld. Moai beelden komen van het ‘’Paaseiland’’, een eiland in de Stille Oceaan. Dit beeld is het enige Moai-beeld buiten Paaseiland. Op het Eierland vindt men het vliegveld en het luchtvaartmuseum. Oost was voorheen bewoond door walvisvaarders en vissers. In de 14e eeuw stond hier een steenbakkerij, die de stenen heeft geleverd voor de toenmalige rentmeersterwoning in Den Burg. ’t Horntje ligt dichtbij Den Hoorn. Bij ’t horntje leggen sinds 1962 de veerboten aan. Hier zijn 2 nationale wetenschappelijke instituten gevestigd. Het NIOZ (Nederlands Instituut voor onderzoek der zee) en het IBN (Instituut voor Bos en Natuuronderzoek).